ZÁKLADNÍ INFORMACE:

- Latinsky: pica pica

- patří mezi krkavcovité

- je to pěvec

- není tažný pták (zůstává přes zimu)

- všežravec (od ořechů až po zajíce) - mršiny, myši, jablka, odpadky na skládce, hraboši, vajíčka, mláďáta...

- bez vnějšího rozdílu mezi samečkem a samičkou = tzn. nemají pohlavní dimorfismus

- žije v blízkosti lidí = jsou synantropní

- charakteristický let

- škodná (z mysliveckého hlediska)

- inteligentní - hravá a zvědavá

-nepřítel - člověk, krahujec a jiní dravci

PŘÍBUZNÍ Z ČELEDI KRKAVCOVITÍ:

1.)Straka modrá - nežije u nás v ČR

2.)Sojka obecná - si na zimu potravu - např.:žaludy - schovává do země, ale na hodně skrýší zapomene, a tím pomáhá rozšiřování dubů.

 

3.)Vrána obecná černá/šedá - si ráda hraje, schovává si věci a není až tak moc častá.


4.)Kavka obecná - má modré oči a šedý týl. Žije v blízkosti lidských obydlí. Hnízdí v ruinách, na střechách vysokých budov,...

 

5.)Havran polní - je dobrý letec, který je často na polích a v zimě ve městech. Sdržuje se v celkem početných hejnech.

 

6.)Krkavec obecný - je největší a nejchytřejší krkavcovitý pták. Také je největší pěvec na světě. Rád si hraje a schovává věci.

 

7.)Ořešník kropenatý - na zimu si schová až 100.000 plodů do zásoby - jen málo ze skrýší si nezapamatuje.

 

Dále existuje více druhů sojek - zrádná, modrá,..., vran, atd...

Věděli jste, že straka hnízdí každý rok v jiném hnízdě? Nikdy se ke svým starým nevrací. Jejich stará hnízda často využívají poštolky, sovy či jiní ptáci.